Eerste volledig elektrische buslijn van MIVB rijdt vanaf vandaag

Eerste volledig elektrische buslijn van MIVB rijdt vanaf vandaag

De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB heeft in aanwezigheid van haar CEO Brieuc de Meeûs, Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) de eerste volledig elektrische Citybuslijn ingehuldigd. Lijn 33 zal de boven- en benedenstad van Brussel verbinden. De Brusselse regering gaf de MIVB in april 2016 de opdracht om een elektrische buslijn op poten te zetten die het hypercentrum van de hoofdstad bedient. Twee jaar later verbindt lijn 33 met zijn dertien haltes en zeven bussen de wijken Dansaert en Louiza. Samen met de installatie van de laadpalen in stelplaats Jacques Brel gaat het over een kostenplaatje van bijna 4 miljoen euro.

“Dit is een belangrijke eerste stap naar een volledige elektrische vloot tegen 2030”, zegt Smet. “Met deze nieuwe lijn verbeteren we de levens- en luchtkwaliteit op plaatsen waar veel Brusselaars wonen, werken en shoppen. De citybus zal bovendien een extra impuls geven aan belangrijke buurten zoals de voetgangerszone en de commerciële zone tussen Louiza en Naamsepoort.”

De 100 procent elektrische bussen, die Citybussen worden genoemd, zijn iets kleiner dan de standaardbussen en kunnen tot 42 personen vervoeren. Hun kleinere afmetingen maken hen wendbaarder voor de kleinere straten in het stadscentrum.

De bus heeft een frequentie van 20 minuten. De lijn wordt vanaf 1 juni uitgebaat tussen 10.00 en 19.00 uur. Na de komst van bijkomende elektrische bussen in juli breidt het uurrooster uit van 7.30 tot 23.30 uur.

bron: Belga