Brief van Kim aan Trump bevat toezeggingen noch dreigingen

Brief van Kim aan Trump bevat toezeggingen noch dreigingen
Brief van Kim aan Trump bevat toezeggingen noch dreigingen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft volgens een krantenbericht in een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump zijn interesse in een ontmoeting te kennen gegeven. The Wall Street Journal meldde vandaag voorts dat Kims onderhandelaar Kim Yong-Chol de brief deze namiddag (plaatselijke tijd) aan Trump wil overhandigen. Het schrijven bevat geen grote toezeggingen van Kim, maar ook geen dreigementen, schreef de krant op gezag van iemand die over de inhoud ervan ingelicht werd. Bij de topontmoeting zou het onder meer over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland gaan.

Kim Yong-chol, die vaak de rechterhand van Kim Jong Un wordt genoemd, ontmoette gisteren in New York de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

De topontmoeting is voor 12 juni in Singapore gepland. Goed een week geleden had Trump de top in een schrijven aan Kim afgezegd, nadat die in agressieve bewoordingen de Amerikaanse lijn bekritiseerd had. De daaropvolgende dagen lieten beide zijden verstaan dat de ontmoeting, die als historisch gezien wordt, toch nog zou kunnen doorgaan.

Kim Jong-chol wordt om 19.00 uur Belgische tijd op het Witte Huis verwacht en zal daar het Amerikaanse staatshoofd ontmoeten.

Bron: Belga