“Aanbod eerste klasse brengt NMBS jaarlijks 32,7 miljoen euro op”

Aanbod eerste klasse brengt NMBS jaarlijks 32,7 miljoen euro op
Aanbod eerste klasse brengt NMBS jaarlijks 32,7 miljoen euro op

Het aanbieden van reizen in eerste klasse leverde de NMBS in 2016 een meeropbrengst op van 32,7 miljoen euro voor de binnenlandse treindienst. Reizigers in eerste klasse zijn goed voor circa 3 procent van het totale aantal en 6 procent van de inkomsten uit de verkoop van biljetten en abonnementen. Dat stelt federaal minister van Mobiliteit François Bellot in antwoord op een schriftelijke vraag van Vincent Scourneau (MR).
Bellot kant zich tegen de afschaffing van eerste klasse. “Met het aangeboden comfort in eerste klas wil NMBS extra reizigers aantrekken. Hierbij wordt vooral gedacht aan een grote groep automobilisten die duidelijk gesteld zijn op comfort. De ambitie van de NMBS om het aantal reizigers jaarlijks te verhogen met 1 procent kan enkel gerealiseerd worden met een gediversifieerd cliënteel en aanbod qua comfort en prijs”, aldus de minister.

Het afschaffen van de eerste klas op de trein zou tevens een verlies aan klanten en opbrengsten meebrengen wat volgens de minister ‘moeilijk te aanvaarden valt in het licht van de financiële situatie van de NMBS’. Het ombouwen van de eerste klas rijtuigen zou bovendien een hoge investering vergen. In een dergelijk rijtuig zijn er immers minder zetels.

bron: Belga