28 geradicaliseerden komen dit jaar op vrije voeten

28 geradicaliseerden komen dit jaar op vrije voeten

Achtentwintig geradicaliseerden komen dit jaar op vrij voeten, omdat ze hun straf hebben uitgezeten. Vorig jaar kwamen al 76 aan radicalisme of terrorisme gelinkte veroordeelden vrij. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg, op basis van een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid. Twaalf van de geradicaliseerden die vrijkomen, zijn teruggekeerde Syrië-strijders of kandidaat-vertrekkers. Tien anderen zijn misdadigers die geradicaliseerd zijn in de gevangenis. De zes overige geradicaliseerden zijn mensen die veroordeeld zijn wegens lidmaatschap van een terroristische organi­satie. Het gaat onder anderen om de beruchte Brusselse haatprediker en bekeerling Jean-Louis Denis.

Het is de bedoeling dat de vrijgelaten geradicaliseerden opgevolgd worden door de zogenaamde Local Task Forces. België telt er veertien, waarin de veiligheidsdiensten (lokale politie, federale politie, parket, Staatsveiligheid en Ocad) maandelijks overleggen over de op te volgen geradicaliseerden.

Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, pleit ervoor om de extremisten die vrijkomen nog een tijd lang verplicht ter beschikking te stellen van de regering. “Op die manier kunnen ze ook na hun straf nog in de cel blijven of bijvoorbeeld een elektronische enkelband krijgen.”

bron: Belga