Steeds meer koppels geven een wij-gaan-niet-trouwenfeest

wij-gaan-niet-trouwenfeest
Foto Pexels

Koppels die niet willen trouwen, hebben vanaf nu ook een reden om een feest te geven. Een ‘wij-gaan-niet-trouwenfeest’ wordt daarmee het nieuwe lentefeest.

Uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek bijkt dat er steeds minder twintigers en dertigers elkaar het jawoord geven. Van 1.000 Nederlandse vrouwen tussen 25 en 30 jaar zijn er vorig jaar 37 in het huwelijksbootje gestapt, terwijl dit aantal 20 jaar geleden nog op 83 lag.

Geen huwelijk, wel feest

Koppels die niet willen trouwen hebben blijkbaar wel nog zin in een feest. Weddingplanners moeten dus niet vrezen voor hun job. Zij organiseren voortaan een ‘wij-gaan-niet-trouwenfeest’, dat steeds populairder wordt. Zo’n feest is heel gelijkaardig aan een echt trouwfeest, vaak ook met ceremonie, bruidsjurk en zelfs ringen. Enkel het officiële jawoord ontbreekt.

Tom en Maya kozen voor een wij-gaan-niet-trouwenfeest, zo vertelden ze aan RTL Nieuws: “Ik vind trouwfeesten heel leuk, maar ik snap het nut van het huwelijk niet helemaal. Ik vraag vaak aan mensen: waarom ben je getrouwd? Vaak is het antwoord dan: voor het feest. Dat vind ik geen goede reden, want dat kan toch ook zonder het jawoord?”

“Ik zal het proberen”

Het koppel gelooft niet in de belofte van eeuwige trouw, en dus pakten Tom en Maya hun ceremonie iets anders aan. Zij benoemden hun ergernissen en zullen proberen hieraan te werken. “We zeiden bijvoorbeeld tegen elkaar: beloof je het beleg na het ontbijt niet op het aanrecht te laten staan? Of beloof je minder lang chagrijnig te zijn? Waarop de ander dan zei: ik zal het proberen.”

Misschien niet romantisch, maar wel eerlijk!