BBQ Gepland? Dan kan je maar beter douchen nadien

Foto Unsplash

De zomerse temperaturen smeken om een gezellige BBQ met vrienden. Maar grillmeesters en meesteressen kunnen na de maaltijd maar beter even onder de douche springen. De schadelijke stoffen die tijdens het braden vrijkomen, kunnen je gezondheid ernstig aantasten.

Chinese wetenschappers aan de universiteit van Jinan in Guangzhou en Peking kwamen tot de conclusie dat mensen die barbecueën, meer giftige stoffen opnemen via de huid dan de ademhaling. Grote boosdoener is dat wat je vlees zo ‘smokey maakt’ of de rook die vrijkomt. Deze zou het makkelijker maken om schadelijke polycyclische koolwaterstoffen op te nemen.

Feest

Voor het onderzoek organiseerden de wetenschappers een barbecue in open lucht met twintig mannen rond de grill. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep at gegrild vlees en vis en de laatste testpersonen kregen een gekookte maaltijd voorgeschoteld, maar aten alles op rond de BBQ. In een tweede fase van het onderzoek werd de situatie herhaald maar dan binnenin.

Toename PAK’s

Uit de testresultaten bleek dat alle deelnemers verhoogde concentraties PAK (polycyclische koolwaterstoffen) in hun urine hadden zitten, zowel binnen als buiten. De impact op lange termijn van deze schadelijke stoffen is nog niet duidelijk. In afwachting daarvan raden ze aan om je kleren na het grillen direct in het wasmachine te steken en een douche te nemen. “Kledij beschermt maar tijdelijk tegen de giftige stoffen, van zodra de rook is doorgedrongen in de stof, loop je risico op het opnemen van PAK’s.”