Zuid-Soedan geteisterd door verkrachtingen en moorden

Zuid-Soedan geteisterd door verkrachtingen en moorden
Zuid-Soedan geteisterd door verkrachtingen en moorden

Seksueel geweld in het noorden van Zuid-Soedan neemt buitensporige proporties aan. Zo meldt hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag. Haar personeel behandelde in een tijdspanne van twee dagen maar liefst 21 slachtoffers van seksueel geweld die allen uit hetzelfde dorp komen. Het noordelijk deel van Zuid-Soedan is een gebied verscheurd door oorlog. Mannen, vrouwen en kinderen uit de districten Leer en Mayendit ondergaan extreem geweld, zoals groepsverkrachtingen en massamoorden, verklaarde AZG. “Velen zijn de jungle ingevlucht”, zei de hulporganisatie.

In de jungle hebben de mensen geen toegang tot vers water, eten of medische zorg, klonk het in de verklaring van Artsen Zonder Grenzen. Ook belemmeren aanvallen en plunderingen op ziekenhuizen de mogelijkheid van de organisatie om lokale gemeenschappen te helpen, luidde het verder.

In een van de dorpen heeft de organisatie 21 slachtoffers van seksueel geweld verzorgd in een tijdspanne van twee dagen, zei een medische coördinator van AZG. Enkele dagen later behandelde AZG opnieuw 20 slachtoffers, wel in een ander gebied.

Het olierijke Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk. Twee jaar later brak er een burgeroorlog uit nadat de toenmalige vicepresident Riek Machar met een staatsgreep tevergeefs de president Salva Kiir van de macht wou verdrijven. Tienduizenden zijn sinds het begin van de burgeroorlog omgekomen en ongeveer vier miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Bron: Belga