Roland-Garros - Elise Mertens: "Niet mijn beste match, toch gewonnen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het was niet mijn beste match, maar ik heb toch gewonnen", reageerde Elise Mertens (WTA-16) nadat ze zich donderdag met een 6-3, 6-4 zege tegen de Britse Heather Watson (WTA-80) voor het tweede jaar op rij voor de derde ronde van Roland-Garros geplaatst had. "Ik heb niet goed opgeslagen (53% eerste ballen, 1 ace, 5 dubbele fouten) en ik voelde de bal wat minder goed aan dan anders. Het was enerverend en ik was kwaad op mezelf. Op de belangrijke momenten heb ik het toch nog goed aangepakt. Het is belangrijk dat je ook zulke wedstrijden wint. Het betekent dat mijn basisniveau toch wel goed is. Ik ben blij dat ik in de volgende ronde sta. Dit geeft vertrouwen."

Om een plaats in de achtste finales neemt Mertens het zaterdag op tegen Daria Gavrilova (WTA-25). In de jongste twee ontmoetingen met die 24-jarige Australische trok Mertens telkens aan het langste eind. Op Roland-Garros stonden de twee vorig jaar in de eerste ronde tegenover elkaar en won Mertens met 7-6 (7/4), 1-6 en 6-4. Op het Australian Open won de Limburgse begin dit jaar in de tweede ronde met 7-5 en 6-3. "Maar wel nadat ik in de eerste set 0-5 achter gekomen was", herinnert Mertens zich. Het is nooit makkelijk tegen Gavrilova en gravel is haar favoriete ondergrond. Je moet echt werken om tegen haar het punt te maken. Ze brengt enorm veel ballen terug. Maar ik weet nu dat ze ook makkelijk gaat stressen en daar moet ik gebruik van maken."

Ook in haar tweede ronde tegen de Amerikaanse Bernarda Pera (WTA-73) had Gavrilova zo'n stressmoment. In de tweede set had Pera bij 2-5 een matchbal. Gavrilova werkte die weg en won uiteindelijk nog met 5-7, 7-5 en 6-3. "Het was een marteling. Bij die matchbal dacht ik dat ik het weer eens verknoeid had en heb ik een racket kapot geslagen. Daar ben ik niet trots op. Zoiets mag je niet doen en het is geen voorbeeld voor de jeugd. Ik had wel door dat zij fysiek helemaal dood zat en heb mezelf voorgehouden dat ik maar twaalf punten moest winnen om de situatie om te keren. Dat is me ook gelukt en daar ben ik heel blij mee."

Tegen Mertens is Gavrilova op revanche belust. In Melbourne gaf ze niet alleen een 0-5 uit handen, ze liet daarbij ook liefst acht setpunten onbenut. "Ik weet het. En daarna stoomde zij door tot de halve finales... Er zijn dus wel revanchegevoelens. Ik denk dat het voor ons allebei een goede loting is, een mooie kans om het tot de tweede week van Roland-Garros te schoppen. Ik denk echt dat ik de wapens heb om haar te verslaan. In Melbourne was ik heel goed aan de wedstrijd begonnen, maar Mertens is een echte vechtster. De jongste maanden heeft ze een enorme progressie gemaakt. Als ik met mijn backhand de rally's kan domineren, heb ik toch een goede kans."

.

bron: Belga