Partijleider Lega Nord in Rome voor onderhandelingen politieke alliantie

Partijleider Lega Nord in Rome voor onderhandelingen politieke alliantie
Partijleider Lega Nord in Rome voor onderhandelingen politieke alliantie

Vermoedelijk zal Matteo Salvini, de Italiaanse partijleider van het extreemrechtse Lega Nord, opnieuw proberen om een politieke coalitie te vormen met de populistische Vijfsterrenbeweging. Salvini heeft vandaag meerdere afspraken afgezegd in het noorden van Italië, zei een woordvoerster van de Lega. Matteo Salvini heeft een afspraak in Rome gepland met Luigi Di Maio, politieke leider van de Vijfsterrenbeweging (M5S), deelden Italiaanse media mee.

De alliantie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega was zondag uit elkaar gespat, nadat staatshoofd Sergio Mattarella had geweigerd euroscepticus Paolo Savona tot minister van Financiën te benoemen. Daarop kreeg financieel expert Carlo Cottarelli de opdracht een regering van technocraten te vormen om het land naar nieuwe verkiezingen te leiden.

Vijfsterrenleider Di Maio suggereerde gisteren om Savona een andere bevoegdheid als minister toe te kennen in de hoop een overgangsregering en nieuwe verkiezingen te omzeilen.

Mattarella en de aangestelde premier Cottarelli wachten tot het duidelijk is of er op het laatste moment toch tot een politiek akkoord kan gekomen worden, verklaarde het presidentiële paleis.

Uit de verklaring van het paleis was het niet duidelijk over welke partijen het ging.

De Vijsterrenbeweging en de Lega hadden beloofd hun meerderheid in het parlement te gebruiken om de plannen van een overgangsregering te saboteren. Zo’n regering zou Italië later dit jaar naar nieuwe verkiezingen leiden, waarbij de positie van eurosceptische partijen hoogstwaarschijnlijk versterkt zal worden.

Bron: Belga