Ontmoetingen tussen Pompeo en Noord-Korea lopen “zeer goed”

Ontmoetingen tussen Pompeo en Noord-Korea lopen
Ontmoetingen tussen Pompeo en Noord-Korea lopen "zeer goed"

Er wordt vooruitgang geboekt in de gesprekken in New York tussen hooggeplaatste Noord-Koreanen en Amerikanen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag gezegd. Hij voegde eraan toe te verwachten dat de Noord-Koreaanse delegatie, geleid door Kim Yong-chol, morgen naar Washington reist. Ze brengen “een brief van Kim Jong-un mee”, aldus Trump. Aan Amerikaanse kant wordt het overleg geleid door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. De gesprekken zijn “in goede handen”, aldus nog Trump. Vandaag hebben Kim en Pompeo een “hele dag lang vergaderingen”, bedoeld om de voor 12 juni geplande ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un te redden. Vorige week blies Trump die top af, maar sindsdien gaven zowel Washington als Pyongyang aan toch aan tafel te willen gaan. Gisteren nog zei het Witte Huis dat de voorbereidingen voor een top op 12 juni nog altijd bezig zijn.

“Ik ben benieuwd te zien wat er in die brief staat”, zei Trump vandaag aan journalisten. Intussen heeft Rusland laten weten bereid te zijn Kim in Rusland te willen ontvangen.

Kim is vicevoorzitter van de Koreaanse Arbeiderspartij en wordt beschouwd als de rechterhand van sterke man Kim Jong-un. Hij is de hoogstgeplaatste Noord-Koreaan op Amerikaanse bodem in 18 jaar.

Bron: Belga