Minstens elf doden bij protesten in Nicaragua

Minstens elf doden bij protesten in Nicaragua
Minstens elf doden bij protesten in Nicaragua

Tijdens betogingen in Nicaragua zijn volgens mensenrechtenactivisten minstens elf mensen om het leven gekomen. Bij de rellen liepen ook 79 mensen verwondingen op. Dat deelde het Centrum voor de Mensenrechten in Nicaragua (Cenidh) vandaag in een verklaring mee. Alleen al bij een van de grootste demonstraties van de voorbije jaren in de hoofdstad Managua werden volgens Cenidh zes mensen gedood, onder hen een 15-jarige. De activisten achten de politie en knokploegen van de regering voor de slachtoffers verantwoordelijk. Honderdduizenden demonstranten hadden woensdag het aftreden van president Daniel Ortega en gerechtigheid voor de slachtoffers van de recente betogingen geëist. In de eerste rangen stapten zwart geklede vrouwen met foto’s van hun kinderen en kleinkinderen, die bij de bloedige protesten van de afgelopen weken om het leven waren gekomen.

In de stad La Trinidad, 120 kilometer benoorden Managua, stierven bij schermutselingen vier mensen, aldus Cenidh. In de stad Masaya, 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, viel nog een slachtoffer. Bij de botsingen tussen demonstranten, regeringsaanhangers en ordetroepen werden de laatste tijd volgens de mensenrechtenactivisten rond de tachtig mensen gedood. De regering spreekt van twintig doden.

De protesten waren half april oorspronkelijk ontvlamd tegen de geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen. Inmiddels eisen de demonstranten het ontslag van Ortega en een eind aan de onderdrukking en de censuur van de pers. De rijkste man van het Midden-Amerikaanse land en voorzitter van de ondernemersfederatie, Carlos Pellas, eiste in een interview nieuwe verkiezingen.

Bron: Belga