Schutter Luik keerde niet altijd zoals gepland terug naar de gevangenis

Schutter Luik keerde niet altijd zoals gepland terug naar de gevangenis

Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik waarbij drie doden onder wie twee politieagenten vielen, keerde niet altijd zoals gepland terug naar de gevangenis na zijn uitgaansvergunning en penitentiair verlof. Dat is tegenstrijdig met wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaarde, schrijven de Sudpresse-kranten. Geens verklaarde dat Herman elf uitgaansvergunningen en 13 penitentiaire verloven kreeg, die goed verliepen. Sudpresse stelt echter dat hij bij een daarvan, begin 2016, enkele dagen te laat terugkeerde naar de gevangenis in Namen. “Op 29 oktober 2015 werd Benjamin Herman een beperkte detentie toegestaan die werd uitgevoerd op 8 januari 2016. Op 11 maart 2016 herriep de strafuitvoeringsrechtbank de maatregel na een rapport van 23 februari 2016 van de justitieassistent belast met het dossier. Benjamin Herman was op 22 februari 2016 namelijk niet teruggekeerd naar de gevangenis van Namen 2016”, zegt Valerie Hendrikx, woordvoerster van de Justitiehuizen van de Franse Gemeenschap.

Het is niet bekend waarom hij zich niet tijdig meldde bij de gevangenis van Namen. Daarna duurde het tot oktober 2017 tot hij opnieuw uitgaansvergunningen kreeg, ditmaal uit de gevangenis van Marche-en-Famenne.

De Sudpresse-kranten schrijven ook dat Herman op 5 maart 2016 ontsnapte uit de gevangenis van Lantin en twee dagen later een nieuwe diefstal met braak pleegde. Pas een jaar na die ontsnapping, op 7 maart 2017, kon hij weer gevat worden.

bron: Belga