Regeringen overleggen over knelpuntberoepen

Regeringen overleggen over knelpuntberoepen

De verschillende regeringen van ons land overleggen woensdagmorgen over de vele vacatures in ons land die maar niet ingevuld geraken. Premier Charles Michel heeft daarover een startnota opgesteld. Maar Vlaams minsiter-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt dat Vlaanderen heel wat van de zaken die daarin opgelijst staat, doet. Hij wil dan weer dat de federale regering premies die Vlaanderen geeft voor werkzoekenden fiscaal vrijgesteld worden. “Het is goed dat er initiatief genomen wordt”, zei Bourgeois voor aanvang van het zogeheten Overlegcomité tussen de verschillende regeringen. “Het is belangrijk dat we nieuwe zaken overeenkomen, dat we nieuwe beslissingen nemen”, klonk het. “In de nota staan allemaal zaken die betrekking hebben op opleiding, werk en onderwijs, allemaal zaken die we al doen. Ik zou willen dat we overeenkomen om een tandje bij te steken, om meer body te geven”, zei Bourgeois.

De Vlaamse minister-president verwacht echter niet dat er al geland kan worden. Er zijn concrete vragen die de Vlaamse regering al heeft gesteld en daarop moet nog antwoord komen. Zo is er, bijvoorbeeld, in maart al gevraagd op bepaalde premies voor werkzoekenden fiscaal vrij te stellen.

CD&V-vicepremier Kris Peeters zei dat het “geen enkele zin heeft” om elkaar de zwartepiet door te schuiven. “Met ‘kijk eens hoe goed wij het al gedaan hebben en nu moet de andere het doen’ geraken we niet veel verder. We moeten dit samen aanpakken” België heeft 140.000 openstaande vacatures, het hoogste aantal in de eurozone, zei Peeters. “Daar moeten we toch iets aan doen, en dat doen we best met z’n allen. Eén regio, of het federale, kan dat niet alleen oplossen”.

bron: Belga