Referendum over nieuwe naam voor Macedonië

Referendum over nieuwe naam voor Macedonië
Referendum over nieuwe naam voor Macedonië

Over de nieuwe naam voor Macedonië die in overeenstemming met Griekenland gekozen wordt, zal een referendum worden gehouden, zo heeft de Macedonische eerste minister Zoran Zaev vandaag in Skopje gezegd. Vooraleer Macedonië een referendum kan houden, moet een akkoord met Griekenland “geratificeerd worden door het parlement”, zei Zaev. Dat moet “ongeveer een maand eerder” gebeuren.

Na een jarenlange impasse blijken de onderhandelingen “in de laatste fase” te zitten. Zowel de Griekse eerste minister Alexis Tsipras als zijn Macedonische ambtgenoot Zoran Zaev verklaarde dit geschil te willen afronden.

“We zijn het eens over de basis en de principes van de overeenkomst”, zei Zaev vandaag. Vanavond of morgen zullen de twee premiers nog met elkaar bellen om de laatste details uit te werken.

“Hoog-Macedonië”, “Skopje-Macedonië” of “Noord-Macedonië” zijn voorbeelden van namen die ter sprake kwamen. Volgens een hooggeplaatste ambtenaar, die verkoos anoniem te blijven, is “Noord-Macedonië” de favoriete keuze.

Het conflict tussen Griekenland en Macedonië sleept al aan sinds de Macedoniërs zich in 1991 onafhankelijk verklaarden. De Grieken willen niet dat hun noorderburen de naam gebruiken die zij zelf aan hun noordelijke provincie geven. Uit onvrede over de naam van zijn buurland houdt Griekenland al 27 jaar elke officiële toenaderingspoging van Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO tegen, twee internationale organisaties waar Griekenland wel toe behoort.

De Verenigde Naties, waarvan Macedonië lid is, en Europese leiders verwijzen naar Macedonië met de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). Enkele landen, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, gebruiken de naam Macedonië.

Bron: Belga