Grote legeroefening in Nijvel en Binche in september

In de Waalse steden Nijvel en Binche vindt van 16 tot 21 september een grote legeroefening plaats in stedelijke omgeving. Zowat 600 soldaten van de Belgische, Nederlandse en Britse troepen zullen deelnemen aan oefening “Storm Tide 2018”. Er worden helikopters (Agusta en NH-90), drie vliegtuigen (C-130) en een dertigtal voertuigen ingezet. De oefening gaat over een evacuatie van Europese expats in een stedelijk omgeving, met een situatie die met de dag ingewikkelder wordt. Zowat 200 burgers zullen figurant zijn. De bedoeling van de oefening is om de technieken van de soldaten te perfectioneren voor een dergelijke interventie.
De oefening start met een landing in Koksijde en vervolgens een dropping van 180 parachutisten tussen Nijvel en Houtain-le-Val. In de straten zal het tot een treffen tussen oorlogsvoerende partijen komen en de soldaten zullen 200 burgers moeten evacueren (100 in Nijvel en 100 in Binche) met helikopters naar de basis in Bevekom.
In Nijvel zullen ze ook gijzelaars moeten bevrijden die gevangen zitten in een school in het centrum van de stad. Eens verzameld in Bevekom zullen de burgers aan boord gaan van een C-130 tot Melsbroek.
Het leger heeft beslist om duidelijk en ruim op voorhand te communiceren over de oefening omdat die redelijk indrukwekkend zou kunnen zijn.

bron: Belga