Met je collega’s klagen over het werk is goed voor je

Samen met je collega's klagen is goed voor je
Unsplash / A. Spratt

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het goed voor je is om samen met je collega’s te klagen over het werk. Het zou het groepsgevoel versterken en zelfs je humeur ten goede komen. 

Het koffiemachine dat weer defect is of je loon dat wat hoger mag zijn: We zijn allemaal wel eens ontevreden over onze job. Volgens dr. Vanessa Pouthier, onderzoekster aan de Universiteit van Melbourne, kan samen klagen met je collega’s eens deugd doen. Voor haar studie volgde ze gedurende een jaar een team van verpleegsters en zorgverleners om te observeren hoe er gegrapt en gezeurd werd.

Stress en frustraties

“Het helpt mensen om stress en frustraties te verwerken wanneer ze die kunnen delen met hun collega’s”, vertelt Pouthier aan ABC Radio Perth. “Het doet mensen beseffen hoe gelijkaardig ze zijn in de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd en hoe de anderen erover denken.”

Eens onderling klagen over je job zou daarnaast ook de band met je medewerkers versterken en je humeur verbeteren. Krop je frustraties dus niet op en gooi ze gewoon in de groep.