Fietsen worden van straat gehaald in Peking

In China liggen de fietsen voor het rapen. Letterlijk. Daarom worden er in Peking nu duizenden van de weg gehaald. Het gaat vooral over voertuigen van fietsdeelbedrijven.
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Gedeelde fietsen zijn alomtegenwoordig in de grote steden van China. Het land heeft zeker 60 fietsdeelbedrijven met minstens 18 miljoen tweewielers in de aanbieding. Het concept bestaat er nu twee jaar en heeft een heuse revolutie teweeggebracht in het reizen in de stad.

Verkeerschaos

Ondanks het succes van de gedeelde fietsen, hebben de inwoners van Peking steeds meer klachten over de bedrijven. Mensen laten hun fiets namelijk overal achter. Dat leidt tot verkeerschaos en problemen voor voetgangers.

Overaanbod

De Gemeentelijke Vervoerscommissie van Peking heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat minder dan de helft van die gedeelde fietsen gebruikt wordt. De Commissie wil nu dat beschadigde of niet gebruikte voertuigen van fietsdeelbedrijven uit de straten verdwijnen. Op die manier zouden de Chinese wegen opnieuw ordelijk en veilig worden.