Rechtbank Brussel – Vijftiger stalkt al jaren Dilbeekse basisschool

Het parket Halle-Vilvoorde heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden gevorderd tegen een 54-jarige man uit Dilbeek die al jaren de basisschool de Vlinder en haar directrice zou stalken. De man stuurde sinds 2011 al talloze mails en brieven naar de school, de directrice en allerlei instanties rond de school. Hij werd daarvoor in 2016 al veroordeeld, maar ging tegen die veroordeling in beroep, en zette intussen zijn handelswijze verder. De problemen begonnen in september 2011 toen het oudste kind van de man zelf naar de basisschool begon te gaan. Bijna vanaf de eerste schooldag toonde de vijftiger zich uitermate kritisch over ontelbare aspecten van de school. Zo vond hij de helling naar een toegangspoort te steil en eiste hij dat alle kinderen hun nagels kort zouden knippen nadat een kind gekrabd was bij een vechtpartij.
Het leverde de man eind 2016 een eerste veroordeling op maar die ging daartegen in beroep. Dat dossier wordt door het Brusselse hof van beroep pas in mei 2019 behandeld.
Dinsdag stond de vijftiger opnieuw terecht, voor een nieuwe reeks brieven en mails, zowel naar het secretariaat en de directrice van de school als naar het ministerie van onderwijs, het kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse ombudsdienst, het parket Halle-Vilvoorde en het parket-generaal. In die brieven, waarin hij volgens het parket steevast een agressieve en denigrerende toon aansloeg, deed hij opnieuw zijn beklag over allerlei beslissngen van de school. Zo eiste hij dat de toestemming werd gevraagd van alle ouders wiens kinderen op de site van de school prijkten en kon hij zich niet vinden in de stemprocedures voor de schoolraad.
De Scholengroep stelde zich burgerlijke partij voor een symbolische euro terwijl de directrice 5.00 euro morele schadevergoeding vroeg. De man zelf vroeg resoluut de vrijspraak. Volgens zijn advocaat had hij enkel terechte opmerkingen overgemaakt.
Het vonnis valt op 26 juni.

bron: Belga