Plastic dopjes moeten straks vastzitten aan drankflessen

De Europese Commissie heeft maatregelen uitgewerkt om het gebruik van de kunststofproducten die het meest in de natuur worden aangetroffen aan banden te leggen. Verscheidene plastic producten moeten van de markt verdwijnen, drankflessen voor eenmalig gebruik die van plastic zijn gemaakt, zullen enkel nog op de markt zijn toegelaten als de doppen en deksels eraan vastzitten.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Vicevoorzitters Frans Timmermans en Jyrki Katainen kondigden aan dat het verbod zal slaan op plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes. Die producten zullen enkel nog van duurzame materialen mogen worden gemaakt.

Van andere producten zullen de lidstaten het gebruik moeten terugschroeven, zoals plastic bekers en andere houders en potjes waar slechts eenmalig voedingsmiddelen in worden bewaard. Van de producenten van plastic producten wordt dan weer verwacht dat ze bijdragen aan de kosten van afvalbeheer en schoonmaak, maar ook van bewustmakingsmaatregelen met betrekking tot het gebruik van bijvoorbeeld wikkels voor chips en snoep. De industrie zal ook worden gestimuleerd om minder vervuilende alternatieven voor hun producten te ontwikkelen.

Statiegeldregeling 

De lidstaten worden gevraagd om tegen 2025 90% van de plastic drankflessen voor eenmalig gebruik in te zamelen. De Commissie stelt hen voor om bijvoorbeeld een statiegeldregeling in te voeren.

De Commissie hoopt dat het Europees Parlement en de lidstaten tegen de verkiezingen van mei 2019 een akkoord kunnen vinden over het voorstel. Daarna krijgen de lidstaten nog twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.