Macron organiseert opnieuw Libië-conferentie om uitweg uit crisis te vinden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rivaliserende Libische politici verzamelen vandaag in Parijs, om er op vraag van de Franse president Emmanuel Macron en onder de hoede van de Verenigde Naties een uitweg uit de nu al zeven jaar durende crisis te vinden. Onder meer de verzwakte premier van de internationaal erkende eenheidsregering Fayez al-Sarraj en generaal Khalifa Haftar, die het oosten van het land controleert, zijn van de partij. "We hebben er alle belang bij om, voor onze veiligheid, te werken aan de stabiliteit van Libië", liet Macron op Twitter weten. Andere aanwezige politici zijn Khaled al-Mishri, voorzitter van de Libische Hoge Raad van de Staat, en de Libische parlementsvoorzitter Aguila Saleh. Het parlement van Saleh ziet zichzelf als een tegenregering, en ondersteunt Haftar.

De Libische tegenstanders zouden volgens bronnen in het Elysée bereid zijn een nieuw politiek akkoord te ondertekenen. Daarin zou staan dat ze er samen "alles aan zullen doen" om voor het einde van dit jaar presidents- en parlementsverkiezingen te organiseren.

In Libië zelf is men niet enthousiast over de top. Verschillende belangrijke milities zijn niet uitgenodigd in Parijs. De International Crisis Group van zijn kant vreest dat het contraproductief kan zijn om niet te streven naar een bredere politiek en militaire consensus voor het land. De denktank noemde het Franse initiatief een "soloslim", en het zou de VN-bemiddelingspogingen kunnen ondermijnen.

Haftar en al-Sarraj waren al in juli 2017 in Parijs, ook al door bemiddeling van Macron, voor gesprekken samengekomen om het over een tienpuntenplan met een wapenstilstand en vervroegde verkiezingen eens te worden. Sinds de val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 wordt Libië door een machtsstrijd verscheurd. Het overleg van vandaag gebeurt onder de hoede van de Verenigde Naties.

Ook in augustus zaten al-Sarraj en Haftar al samen. Ze bereikten toen een akkoord over een staakt-het-vuren en vervroegde verkiezingen, maar sindsdien is weinig vooruitgang geboekt.

Bron: Belga