Drie op de vier ouders ervaren meer stress tijdens blok van kinderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Drie kwart van de ouders ervaart meer stress dan normaal tijdens de examenperiode van hun kinderen. Dat blijkt uit een enquête die Teleblok, de gratis anonieme chatlijn van de Christelijke Mutualiteit, in samenwerking met radiozender MNM heeft afgenomen bij 1.279 ouders en 2.228 studenten. De blok zorgt voor spanningen in het huis, zowel voor de studerende kinderen als voor de ouders. Driekwart van de ouders voelt meer stress, de helft is meer angstig en 41 procent van de ouders is meer vermoeid tijdens de examenperiode van hun kinderen.

"Ouders slapen slecht door de stress die in huis hangt en voelen zich soms leeggezogen", zegt Griet Speeckaert, coördinator van Teleblok.

Uit de enquête blijkt dat ouders zich vooral ergeren aan, respectievelijk, de hoeveelheid stress die hun studerende kinderen ondervinden, hoeveel zij bezig zijn met hun smartphone, laptop, tablet of de tv, en het feit dat hun kinderen tijdens de examenperiode enorm prikkelbaar zijn.

De examens blijken een beproevende periode te zijn. Liefst 88 procent van de studenten ervaart tijdens de blok soms (39 procent), vaak (41 procent) of altijd (8 procent) momenten dat ze zich niet goed in hun vel voelen.

"Studenten hebben graag dat ouders vragen hoe het met hen gaat, niet met hun examens", zegt Speeckaert. Ook het klaarmaken van maaltijden en het voldoende met rust laten tijdens de examenperiode wordt geapprecieerd door de studenten. Algemeen blijken studenten, een gemiddelde van 66 procent, tevreden te zijn met wat hun ouders doen voor hen tijdens de examenperiode.

Toch blijkt dat ouders weinig over de spanningen praten. Slechts één op de tien zoekt vaak of altijd advies bij derden. "Daarom zijn ouders welkom om te chatten via Teleblok. Daar kunnen ze gratis en anoniem stoom afblazen", zegt Speeckaert.

bron: Belga