Dode bij gewapende aanval op universiteit in Nicaragua

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij een gewapende aanval op een Nicaraguaanse universiteit is volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International een student om het leven gekomen. Eenenveertig mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. "Het Bautistaziekenhuis in Managua heeft me bevestigd dat ze 41 jonge studenten hebben binnengekregen. De meesten van hen raakten gewond door schoten, een van hen is overleden", aldus Erika Guevara-Rosas, de directeur voor Amerika bij Amnesty International. "Dat is het gevolg van de aanval op de universiteit voor ingenieurswetenschappen."

Volgens de lokale media werd de aanval uitgevoerd door gewapende mannen op motorfietsen. Onafhankelijke zender Canal 15 liet weten dat de daders behoren tot een militie die aan de kant van de regering staat, terwijl Amnesty International de daders identificeerde als "groepen van Sandinista". Later zou ook de oproerpolitie geweld hebben gebruikt. Ook zou een aanval hebben plaatsgevonden tegen de radiozender Nueva Radio Ya, die beschouwd wordt als klankbord van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront van president Daniel Ortega.

In Nicaragua vinden al weken protesten plaats tegen de regering van Ortega, waarin studenten een belangrijke rol spelen. De universiteit waar de aanval plaatsvond, werd door manifesterende studenten bezet. De protesten waren in eerste instantie gericht tegen nieuwe belastingen en de verhoging van de bijdragen aan de sociale zekerheid. De manifestanten eisen echter ook het ontslag van Ortega. De regering reageert met dodelijk geweld op de protesten.

Volgens het Inter-Amerikaans comité voor de mensenrechten kwamen sinds begin april al 79 mensen om het leven bij de protesten. De overheid heeft het over slechts 22 doden.

De regering en de oppositie zijn gisteren overeengekomen om de onderhandelingen over de democratisering van het regime opnieuw op te starten, in ruil voor een gedeeltelijk opheffing van de blokkades op de wegen, zo meldden beide partijen in een persbericht.

bron: Belga