“Dader stond op lijst Staatsveiligheid wegens contacten met islamisten”

Dader stond op lijst Staatsveiligheid wegens contacten met islamisten

Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik waarbij vanmorgen drie doden vielen, zou op de lijst van de Staatsveiligheid hebben gestaan omdat hij in de gevangenis in contact stond met islamisten en er zo radicaliseerde. Dat berichten verschillende media. Bij de Staatsveiligheid wil men geen commentaar kwijt. Volgens de Franstalige omroep RTBF stond de 36-jarige schutter al sinds 2017 “geficheerd”. Het Franse persagentschap AFP citeert een bron die bevestigt dat hij ervan verdacht werd te zijn geradicaliseerd tijdens zijn verblijf in de gevangenis.

De Staatsveiligheid zegt vanavond dat ze over dit onderwerp niet communiceert. “We kunnen dit niet bevestigen en geven geen informatie hierover”, zegt woordvoerster Ingrid Van Daele. Ze wijst erop dat het federaal parket morgen een persconferentie geeft.

In een amateurvideo genomen door een ooggetuige van de schietpartij in Luik, die te zien is op de website van de RTBF, valt te horen dat de schutter “Allahu Akbar” schreeuwt.

Zowel minister van Justitie Koen Geens als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wees er vandaag op dat de schutter al verschillende malen op penitentiair verlof is geweest zonder dat er zich problemen hebben gesteld.

bron: Belga