“Bijna mirakel dat Skripals vergiftiging overleefden”

Bijna mirakel dat Skripals vergiftiging overleefden

Het is bijna een mirakel dat de voormalige Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Joelia de gifaanval in Salisbury overleefd hebben. Dat zeggen de behandelende artsen. Zij praatten bijna drie maanden na de aanslag voor het eerst uitvoerig over de zaak. “Toen we er ons van bewust werden dat het om een zenuwgas ging, gingen we ervan uit dat ze het niet zouden overleven”, aldus Stephen Jukes van de dienst intensieve zorgen van het ziekenhuis in Salisbury in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Skripal werd op 4 maart samen met zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bank in het Britse Salisbury. Uit onderzoek bleek dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelheid van het dodelijke gifgas novitsjok. Sporen daarvan werden aangetroffen op plekken die de twee bezocht hadden. Joelia mocht op 10 april al het ziekenhuis verlaten, bij haar vader was dat op 18 mei het geval.

Bij de Skripals werden nieuwe methodes van bekende behandelingen uitgeprobeerd. Jukes noemt het verrassend hoe snel beide hersteld waren. Volgens zijn collega Duncan Murrayn is het succes te danken aan de zeer goede verzorging op intensieve zorgen en de uitstekende samenwerking tussen dokters en verplegers. Te snel mag echter niet victorie gekraaid worden. Het ergste mag dan wel achter de rug zijn, het is niet uitgesloten dat de Skripals chronische schade hebben opgelopen of er later toch nog gezondheidsproblemen opduiken. Gevraagd naar een prognose op lange termijn, antwoordde Christine Blanshard, medisch directeur van het ziekenhuis in Salisbury: “Eerlijk, dat weten we niet.”

Novitsjok werd ooit in de Sovjet-Unie gefabriceerd, maar de stof was ook in het Westen bekend. Groot-Brittannië beschuldigt er Moskou van achter de vergiftiging van de Skripals te zitten, iets wat het Kremlin ontkent. De aanslag zorgde voor een zware diplomatieke crisis: zowel Russische als Britse diplomaten werden uitgewezen.

bron: Belga