Twee politieagenten en een voorbijganger overleden bij schietpartij in Luik

Twee politieagenten en een voorbijganger overleden bij schietpartij in Luik
Belga / V. Lefour

Bij de schietpartij van vanochtend in Luik zijn twee politieagenten en een persoon die in een wagen voorbijreed om het leven gekomen. De dader van de schietpartij werd doodgeschoten door de politie. De man had een uitgaansvergunning uit de gevangenis.

Rond 10u30 werden schoten gehoord in het centrum van Luik. Een man opende het vuur op twee politieagenten ter hoogte van het café des Augustins, in de gelijknamige straat. Eerst viel hij de agenten langs achter aan met een mes, en zo kon hij hun dienstwapens ontfutselen en tegen hen gebruiken.

Daarna is de dader te voet verdergegaan en heeft hij een man die zich in een wagen bevond, doodgeschoten. Hij trok vervolgens naar het atheneum Léonie de Waha, waar hij twee werknemers gijzelde. De politie is het gebouw binnengevallen, en de dader is al schietend naar buiten gekomen. Daarbij raakten verschillende agenten gewond aan de benen. De speciale eenheden van de politie hebben de man daarop geneutraliseerd. «Hij is overleden», aldus de procureur.

De politie heeft de dader doodgeschoten. De VRT meldt dat zijn naam Benjamin Herman was. De leerlingen van de middelbare school werden naar het parc du Jardin Botanique gebracht, die van de lagere school naar de lokalen van de provincie in de rue Beeckman. De burgemeester van Luik Willy Demeyer is ter plaatse gegaan en staat in contact met de korpschef.

“Dreigingsniveau blijft op 2”

Het Crisiscentrum meldt op Twitter dat het de situatie van dichtbij opvolgt en in contact staat met de gouverneur van Luik en de lokale politie. Het roept de mensen op om de zone van de schietpartij te vermijden en de hulpdiensten op het terrein niet te hinderen. Er werd een veiligheidszone ingesteld, zo klinkt het nog.  Het dreigingsniveau in ons land blijft op 2, meldt Peter Mertens van het Crisiscentrum. “Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen”, klinkt het.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) drukt via Twitter zijn medeleven uit, en laat weten dat hij de situatie verder opvolgt “met de diensten in Luik, de collega’s en het Crisiscentrum”. Hij zal samen met Koning Filip en premier Charles Michel (MR) de plaats van de schietpartij vandaag bezoeken.

Enkele uren uit gevangenis

Over de motieven van de schutter is nog niet veel bekend. Wel weten we dat de dader met penitentiair verlof was. Hij had al meermaals de gevangenis mogen verlaten ter voorbereiding van zijn definitieve invrijheidstelling in 2020, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dinsdag vlak voor de Nationale Veiligheidsraad. De man was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister Geens. Verder denkt het federaal parket ook in de richting van een terreuraanslag, zij zullen de zaak verder onderzoeken.