Schutter Luik viseert politieagenten

Een man heeft in Luik twee politieagentes en een student neergeschoten. Zijn naam stond zijdelings vermeld in rapporten van Staatsveiligheid. Mogelijk gaat het om een terreuraanslag gericht op de politie. Het dreigingsniveau 2 blijft in ons land wel gehandhaafd.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 2 min.

De dader van de schietpartij heet Benjamin Herman en werd in 1987 geboren in Rochefort. Volgens het onderzoek had hij het duidelijk gemunt op de politie. Zijn naam stond in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar eerder op een zijdelingse manier. De rapporten gingen over andere mensen. De dader stond niet op de lijst van het OCAD. Volgens verschillende media zou de man in de gevangenis in contact hebben gestaan met islamisten en zo geradicaliseerd zijn, al wil Staatsveiligheid deze informatie niet bevestigen. Herman was vrij vanwege penitentiair verlof. Hij wordt ook mogelijk gelinkt aan een vierde moord op een ex-gevangene.

Mogelijk terreuraanslag

Het onderzoek naar de schietpartij werd gefederaliseerd, wat betekent dat het federaal parket nu bevoegd is voor de zaak. «Er zijn redenen om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan», aldus het parket. Het dreigingsniveau blijft gehandhaafd op «twee», bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveaus analyseert, ziet voorlopig geen redenen om dat te wijzigen.

Steun vanuit het buitenland

Koning Filip, premier Charles Michel (MR), binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V) bezochten de slachtoffers en het crisiscentrum. ‘s Avonds vonden tevens twee wakes plaats voor de slachtoffers. Woensdag zullen de vlaggen aan het gemeentehuis en de gemeentelijke gebouwen halfstok hangen. Om 10u wordt er een rouwregister geopend, om 13u volgt 1 minuut stilte. De school waar de gijzeling plaatsvond, blijft gesloten. Burgemeester Willy Demeyer (PS) sprak van een zwarte dag voor Luik. De Franse president Emmanuel Macron, de Nederlandse premier Mark Rutte, de Britse premier Theresa May en de Spaanse premier Mariano Rajoy hebben hun medeleven geuit met de slachtoffers van de schietpartij in Luik.