Stockbroekx sluit met eindwinst EHL een moeilijke periode af

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor Emmanuel Stockbroekx was het winnen van de Euro Hockey League met zijn Nederlandse club Bloemendaal dit weekend heel bijzonder. Hij is na Thomas Briels, Vincent Vanasch en Elliot Van Strydonck (allen bij Oranje Zwart in 2015) de vierde Belg die deze eer te beurt valt. Stockbroekx ging de afgelopen maanden door een moeilijke periode. De nimmer stoppende draaimolen van het internationale tophockey dreigde Stockbroekx (24) een half jaar geleden een beetje te veel te worden. Sinds 2015 was hij ononderbroken met hockey bezig geweest. De centrale verdediger liet de hectiek even achter zich en vroeg om hulp. Die kreeg hij in de persoon van een sportpsycholoog. "Ik liep tegen de grenzen van mijn lichaam en geest aan. Al mijn ervaringen heb ik op tafel gelegd. Ik zit al vijf jaar bij het nationale team. Dan zit er op een bepaald moment heel veel in je bagage. Ik ging maar door. Twee maanden lang heb mijn stick niet vastgenomen. Het was een combinatie van rust en veel praten."

Stockbroekx heeft zich bij Bloemendaal in twee jaar ontwikkeld tot de onbetwiste leider van de defensie. Hij voelt zich er thuis. "Bloemendaal is een club met een groot hart. De mensen die de club vullen zijn heel speciaal. Je voelt je verbonden met iedereen. Je bent hier meer dan een goede hockeyer."

Onze landgenoot zegt nog zeker tot de Olympische Spelen van Tokio (2020) bij Bloemendaal te blijven. "Ik heb voor vier jaar getekend. Met deze ploeg is het mogelijk iets op te bouwen. Daarbij hoort dat je je voor langere tijd bindt. Na de vierde plaats in de Nederlandse play-offs hebben we het moeilijk gehad. We gingen door een diep dal. Als je dan bij elkaar blijft, kun je iets moois creëeren. Dat heb je nu gezien."

Het belooft opnieuw een drukke periode te worden voor Stockbroekx. Volgende maand speelt hij met de Red Lions in de Champions Trophy, daarna keert hij terug in Bloemendaal. In de winter is er het WK, in januari de Pro League in India en vervolgens de competitie en het EK. Het jaar daarna zijn er alweer de Spelen.

bron: Belga