Recycling Netwerk brengt plastic flesjes van 20 km door Brussel naar Spadel

Recycling Netwerk brengt plastic flesjes van 20 km door Brussel naar Spadel

Activisten van Recycling Netwerk hebben in totaal 1.446 plastic flesjes in grote zakken en met de boodschap #ReturnToSender naar het hoofdkwartier van Spadel, de verdeler van Spa water, teruggebracht om hen te vragen of ze de overgang naar statiegeld willen steunen. 1.216 van de flesjes waren afkomstig van de 20 km door Brussel, waar 300.000 flesjes water werden uitgedeeld aan de lopers. De flesjes die Spa uitdeelde op de loopwedstrijd zijn allemaal 100 procent recycleerbaar, maar nog te vaak komen de plastic flesjes terecht tussen het gewone afval. Of erger nog: in de natuur. Die overvloed aan zwerfvuil wil Recycling Netwerk tegen gegaan. “De oplossing is simpel en dat is statiegeld”, zegt Tom Zoete van Recycling Netwerk. “De voorwaarde om ze te recycleren is natuurlijk dat ze mooi teruggebracht worden. Als ze in de openbare vuilbak belanden, komen ze ook gewoon terecht in de verbrandingsoven.”

De zakken die volgestouwd waren met de spaflesjes werden aan de ingang van het hoofdkwartier van Spadel geplaatst, maar een reactie van de marktleider in natuurlijk mineraalwater kwam er niet wegens een vergadering die heel de dag zou duren. De activisten namen de flesjes terug mee om zelf niet voor zwerfvuil te zorgen en zullen ze per post opsturen.

“We hadden gehoopt dat Spadel als medeverantwoordelijke voor het zwerfafval mee wilde werken aan een oplossing, maar we zullen er nog langer op moeten wachten”, aldus Zoete.

bron: Belga