Planckendael rouwt om onverwachte dood van 2-jarige olifant Qiyo

In dierenpark Planckendael in Muizen, bij Mechelen, is in de nacht van zondag op maandag geheel onverwacht olifantenvrouwtje Qiyo overleden. Qiyo was een dochter van de ook in Planckendael verblijvende Phyo Phyo en zou op 16 juni 3 jaar oud worden. Ze was volgens de directie gisteren niet in haar gewone doen en had geen eetlust, mogelijk is er olifantenherpes in het spel. Qiyo kwam ter wereld in Planckendael zelf. De verzorgers zagen haar de voorbije jaren dus opgroeien en zijn dan ook zwaar aangeslagen door het verlies. De olifantentempel blijft vandaag dicht om in alle rust afscheid te kunnen nemen. Ook de rest van de olifantenfamilie mocht nog even het lichaam groeten.

De precieze doodsoorzaak is voorlopig niet bekend. Qiyo vertoonde gisteren dan wel ongewoon gedrag, er waren geen duidelijke symptomen van een ziekte. Planckendael zal stalen naar specialisten in het Verenigd Koninkrijk sturen in de hoop daarvan opheldering te krijgen.

“We vrezen dat het om olifantenherpes gaat”, klinkt het maandag in een mededeling. “De snelheid van het overlijden wijst alvast in deze richting. Jonge olifanten tussen twee en acht jaar zijn extra gevoelig voor dit virus, waarvoor nog geen vaccin bestaat. Het virus is slapend aanwezig bij alle olifanten. De dieren sterven onverwachts en op korte tijd.”

Vlaams minister van Dierenwelzijn en Toerisme Ben Weyts was peter van Qiyo. Planckendael steunt al langer een onderzoeksprogramma van de universiteiten van Gent en Rotterdam naar het virus.

bron: Belga