Onbekenden nemen in Bocholt obus mee alvorens DOVO het onschadelijk kon maken

Onbekenden nemen in Bocholt obus mee alvorens DOVO het onschadelijk kon maken

Onbekenden hebben zondagavond in Bocholt een obus meegenomen nog voordat de ontmijningsdienst van het leger DOVO het oorlogstuig onschadelijk had kunnen maken. De politie van de zone CARMA kreeg zondag rond 15 uur melding van de vondst van een grote obus aan het kanaal aan de Kreyelerweg in Bocholt. Een voorbijganger deed de ontdekking. In afwachting van de komst van DOVO werd de site onmiddellijk afgezet, maar ’s avonds rond 21 uur bleek de obus al verdwenen. DOVO waarschuwt voor het potentieel gevaar dat een dergelijke obus kan vormen. De ontmijningsdienst van het leger raadt mensen aan, bij het aantreffen van dit of ander oorlogstuig meteen de politie te verwittigen. “In dit geval gaat het om een afgevuurd projectiel met gewapend ontstekingsmechanisme. Elke aanraking of verplaatsing kan gevaarlijk zijn”, laat DOVO weten.

De ontmijningsdienst behandelt gemiddeld 3.200 gevallen per jaar in het kader van een ophaling van historische munitie. De betrokkenen en mogelijke getuigen worden dringend verzocht zich te melden bij de politiezone CARMA, maakte het Limburgse parket vandaag bekend.

Vorige vrijdag kwam in het West-Vlaamse Tielt een dertiger om het leven bij het openslijpen van een oude obus. De medezaakvoerder van een bedrijf in grondwerken liet daarbij het leven.

bron: Belga