Vlaanderen trekt ruim 475.000 euro uit voor erfgoedprojecten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twintig projecten verspreid over heel Vlaanderen krijgen van de Vlaamse overheid subsidie, goed voor een totaalbedrag van 478.248,70 euro. De focus van de projecten ligt op participatie en educatie. Het jaar 2018 is overigens uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Het motto van het Europees Jaar is: 'Ons erfgoed: waar verleden en toekomst samenkomen'. Cultureel erfgoed heeft een universele waarde voor ons als individuen en voor samenlevingen. Het is belangrijk dat we het in stand houden en doorgeven aan de volgende generaties.

In Vlaanderen kon het cultureel-erfgoedveld projectsubsidies aanvragen. Daarbij werd ervoor gekozen de nadruk te leggen op participatie en educatie om cultureel erfgoed in de kijker te zetten. Het project kon de organisatie van een evenement, conferentie of participatietraject zijn, of het delen van goede praktijken, een educatief initiatief, een onderzoeks- en innovatieactiviteit.

Eer zijn in totaal 20 projecten goedgekeurd, verspreid over heel Vlaanderen. We sommen er enkele op: Zo is er het project " >> PAST >> FORWARD" in Gent. Dit project onderzoekt innovatieve verbanden tussen erfgoed en (podium)kunsten en bekijkt hoe het via co-creatie kan bijdragen aan sociale inclusie. Het project "E314: terug in de tijd of blik op de toekomst? " wil het cultureel erfgoed van Europa, meer bepaald het erfgoed van de E314 en in brede zin het mobiliteitserfgoed, beschermen en valoriseren.

In Leuven krijgt het openingsevent op het Arenbergdomein van het culturele project 'De Arenbergs', eind oktober 2018, ondersteuning. In de Lage Kempen is er steun voor een participatief en educatief ontsluitingsproject, waarbij drie erfgoedsites van archeologisch bovenlokaal belang ontsloten en lokaal geïntegreerd worden. Het gaat om 'Celtic Fields' in Kolis Neerpelt, de site met grafheuvels in Kaulille Bocholt en de twee bij elkaar gelegen grafheuvelsites in Hamont-Achel. In de Noorderkempen is er steun voor "20 jaar Unesco-erkenning voor Vlaamse Begijnhoven". Het project Mergelland in de Limburgse gemeente Riemst promoot en valoriseert het 'mergelerfgoed' in de regio.

Voorts zijn er subsidies voor projecten in Zuid-Hageland, Waasland, Leiedal, Voorkempen, Kempen, Zuidwest-Vlaanderen, Meetjesland, Haspengouw, het MAS in Antwerpen, en de Archeologiedagen in Vlaams-Brabant.

bron: Belga