Gisueppe Conte weigert nieuwe premier van Italië te worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Italië heeft formateur Giuseppe Conte geweigerd de nieuwe premier te worden, zo heeft secretaris-generaal Ugo Zampetti van het presidentschap zondag bekendgemaakt. Hij heeft zijn opdracht om een nieuwe regering te vormen teruggegeven omdat er geen akkoord was omtrent wie de portefeuille van Financiën zou krijgen. Jurist Conte (53) was zondagavond bij president Sergio Mattarrela die zijn zegen moest geven over de lijst met ministers.

Bedoeling was dat twee populistische en eurosceptische partijen, de Lega en de Vijfsterrenbeweging, een regering zouden vormen. Woensdag hadden zij bij wijze van compromis Conte naar voren geschoven als formateur.

Zondag had de leider van de Lega, Matteo Salvini, ermee gedreigd dat "er geen regering zal zijn indien er voorwaarden worden gesteld". "Wanneer wij de zekerheid hebben vrijelijk te kunnen werken, dan ben ik morgen in functie", zei Salvini. Wanneer hij dit niet zou zijn, dan moeten de Italianen opnieuw naar de stembus.

Tevoren hadden Italiaanse media bericht dat Mattarella zijn veto had gesteld tegen de kandidaat die de Lega naar voren had geschoven voor de portefeuille van Financiën, met name eurocriticus Paolo Savona.

Bij de verkiezingen van 4 maart was de Vijftsterrenbeweging met 32 procent van de stemmen als sterkste uit de bus gekomen, coalities van partijen niet meegerekend. Niemand behaalde een duidelijke meerderheid in het parlement.

"Ik kan u verzekeren dat ik een maximum aan inspanningen en aandacht heb geleverd om deze taak (regeringsvorming) tot een goed einde te brengen en dat ik dit heb gedaan in een klimaat van volledige samenwerking met de leiders van de politieke krachten die mij hebben aangewezen", zei Conte tegenover de pers.

Bron: Belga