Giro - Froome viert eindzege: "Deze wedstrijd is zo anders dan alle andere"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zoals algemeen aangenomen moest Chris Froome de eindzege in de 101e Ronde van Italië niet meer uit handen geven. In het flashinterview meteen na zijn aankomst herhaalde hij tot zes keer toe hoe ongelooflijk het voor hem was geweest. Froome kreeg de eindzege in de slotrit op een zilveren schoteltje aangereikt omdat op vraag van hem en enkele andere renners de wedstrijd na dertig kilometer werd geneutraliseerd, en hij nadien op trainingstempo naar de finish kon rijden. In het flashinterview werd duidelijk dat hij niet opgezet was met het lokale parcours in Rome, toen de interviewer vroeg of hij dankzij de neutralisatie meer had kunnen genieten van zijn zege. "Dat zou ik niet meteen zeggen. Het was wel top om de atmosfeer hier in Rome op te snuiven: alle monumenten, het volk,... Die kant ontgoochelde zeker niet."

De Keniaanse Brit van Team Sky heeft nu zijn grote doel beet: de eindzege in drie opeenvolgende grote rondes, de Tour, de Vuelta en nu de Giro. "Het is nog niet helemaal tot me doorgedrongen, denk ik. Maar dat zal de komende dagen wel gebeuren als ik wat tijd heb om erover na te denken. Het is ongelooflijk geweest. Voor iedere renner is dit de droom, om alle drie de leiderstruien te hebben. Het is een ongelooflijk gevoel om die te verzamelen in een tijdspanne van tien maanden. Ongelooflijk, gewoon ongelooflijk."

Is de liefde van Froome voor de Giro eindeloos? 'Amore Infinito', zoals de slogan van deze Ronde van Italië luidt? "Ik ben altijd wat bang geweest om naar hier te komen, om een doel te maken van de Giro. Deze wedstrijd is zo veeleisend, zo anders dan elke andere wedstrijd die er bestaat. Hier in deze positie zitten, als eindwinnaar, dat kan ik zelf niet geloven." Froome is ook de eerste Britse eindwinnaar van de Giro. "Ik ben mezelf nog aan het knijpen. Ik kan niet geloven dat ik hier zit."

Bron: Belga