40.000 lopers klaar voor warme 39ste editie van 20 km door Brussel

De 39ste editie van de 20 kilometer door Brussel belooft er zondag eentje te worden met hoge temperaturen. Toch kan er niemand meer bij en schreven 40.000 lopers zich in om de benen eens goed te laten werken. De organisatie is voorbereid op de warmte en zorgt voor meer dan 300.000 flesjes water en drie watergordijnen van de Brusselse brandweer. Het eerste startschot wordt om 9.35 uur gegeven voor de atleten met een handicap. Om 10.00 uur is het dan aan de eliterenners, waarna om de vijf minuten in verschillende golven de overige duizenden lopers aan hun 20 kilometer beginnen. Voor het startschot zijn heel wat prominenten aanwezig zoals Europees kampioen judo Toma Nikiforov, Europees president Donald Tusk en premier Charles Michel (MR), die vorig jaar gehoorschade opliep bij het startschot.
Onder de 40.000 lopers zijn liefst 128 verschillende nationaliteiten. Honderden organisaties bundelen ook opnieuw de krachten om samen te lopen voor vele goede doelen. Zo loopt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) samen met het team van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid.
Om de hitte te bestrijden, kunnen de lopers rekenen op zeven bevoorradingsposten met water en sportdrank en drie watergordijnen van de brandweer. Het Rode Kruis voorziet 14 opvangpunten en 400 hulpverleners langs het parcours. Op haar website geeft het Rode Kruis ook tien tips om het hoofd koel te houden.

bron: Belga