Uitstekende prestaties Roeselare en Maaseik bezorgen België extra Champions League-ticket

Uitstekende prestaties Roeselare en Maaseik bezorgen België extra Champions League-ticket
Uitstekende prestaties Roeselare en Maaseik bezorgen België extra Champions League-ticket

De Europese volleybalbond (CEV) heeft gisteren belangrijk nieuws voor het Belgische volleybal gebracht. Ons land mag volgend seizoen een extra team inschrijven voor de Champions League, dankzij de uitstekende Europese prestaties van Knack Roeselare en Noliko Maaseik de voorbije drie jaargangen. Het gelukkige team is Lindemans Aalst. Naast kampioen Maaseik is ook Roeselare volgend seizoen zeker van de groepsfase van het kampioenenbal. Aalst speelt voorrondes. Nadat de Europese topclubs eerder dit jaar tijdens een meeting in Luxemburg hun bekommernissen met het CEV mochten delen, werden wijzigingen in de reglementering verwacht. Maar algemeen werd aangenomen dat die wijzigingen slechts in het seizoen 2019-2020 geïnstalleerd zouden worden. Dat bleek gisteren niet het geval.

In het verleden hield de CEV bij het bepalen van de CL-tickets enkel rekening met het best scorende team per land, gerekend over de voorbije drie jaren. Ondanks het feit dat zowel Roeselare als Maaseik beiden steeds een mooi CL-parcours aflegden, kon dus maar één team punten scoren voor de ranking. Dit is nu gewijzigd: alle prestaties van alle teams worden nu in rekening gebracht. Hierdoor heeft België nu recht op drie tickets: twee voor een rechtstreekse plaats in de poules, één voor een plaats in de voorronde(s). Concreet betekent dit dat Lindemans Aalst zich mag opmaken voor de voorrondes van het kampioenenbal. Daarin zijn twee tickets voor de groepsfase te verdienen.

De CEV had ook nog wijzigingen in petto voor de eindronde van de Champions League. Na de groepsfase, nog altijd in vijf poules van vier teams, volgt geen PO12, PO6 en Final 4 meer. Uit de groepsronde zullen nog slechts acht teams (vijf groepswinnaars en drie beste tweedes) doorstoten naar de kwartfinales. De winnaars daarvan gaan naar de have finales, waarin uitgevochten wordt wie de grote finale zal spelen. De kans dat een Belgisch team de groepsfase overleeft wordt zo een flink stuk kleiner. Tot vorig seizoen gingen twaalf teams door, de komende jaargang nog slechts acht.

Bron: Belga