Mikel Nieve triomfeert in Giro, Chris Froome houdt stand

Mikel Nieve triomfeert in Giro
Mikel Nieve triomfeert in Giro

Chris Froome (Sky) heeft vandaag in de twintigste etappe van de Ronde van Italië zijn leiderstrui met succes verdedigd. Zijn Nederlandse concurrent Tom Dumoulin (Sunweb) kon daags na de coup van de Brit het tij niet meer keren, ondanks enkele aanvallen in het slot. De zege ging naar de Spanjaard Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), die zo zijn 34e verjaardag opluisterde. Aan de meet had Nieve, de superknecht van Simon Yates, een voorsprong van 2:17 op de Nederlandse nummer twee Robert Gesink na afloop van de laatste bergrit, over 214 kilometer van Susa naar Cervinia. De Oostenrijker Felix Grossschartner vervolledigde de top drie.

Dumoulin bestookte Froome in het slot, maar de Brit kwam niet in de problemen. Integendeel, de Nederlander kon een counter van Froome niet beantwoorden. Uiteindelijk vond hij wel nog de aansluiting met het groepje van de leider. Froome kwam uiteindelijk net voor Dumoulin over de finishlijn.

Morgen staat de slotetappe op het programma, een vlakke rit over 115 kilometer met start en aankomst in Rome. Zonder ongelukken ziet Froome nadien zijn naam op de erelijst verschijnen, als opvolger van Dumoulin. De viervoudige Tourwinnaar kan dan zijn derde grote ronde op een rij winnen.

Bron: Belga