Giro - Froome op vooravond van eindzege: "Deze Giro was brutaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als hij zondag in de paraderit in Rome alle incidenten vermijdt, is Chris Froome de eindwinnaar van de Ronde van Italië 2018. "Er bestaat voor een klassementsrenner geen hoger doel dan drie grote rondes op rij te winnen." Froome kwam zaterdag nog stevig onder vuur te liggen, uitdager Tom Dumoulin trok enkele keren in de aanval. "Deze hele Giro is brutaal geweest. Heel erg brutaal. En ook vandaag gaf Tom niet op. Hij bleef vechten. Hij viel verschillende keren aan, maar gelukkig kon ik volgen", zei Froome na de 20e rit. "Zorgen maakte ik me niet echt, toen hij aanviel. Maar ik wou de controle behouden over alles. Mijn sprint naar de lijn deed ik net zo goed om de bergtrui te behouden als voor de roze trui."

"Ik heb alleen maar respect voor al mijn rivalen. Ze bleven vechten, tot ik met mijn roze trui bovenkwam op de laatste klim. Ik vind het jammer voor Simon (Yates, red.) gisteren, en vandaag was het Thibaut (Pinot, red.) die in de problemen kwam. Dat toont hoe zwaar deze Giro is geweest. Wie een slechte dag heeft, verliest geen 30 seconden of een minuut maar meteen 10-15 minuten", aldus Froome.

Morgen/zondag schrijft Froome dus voor het eerst de Giro op zijn naam, en dat nadat hij vorig jaar de Tour en de Vuelta won. Drie grote rondes op rij dus. "Dit is een fantastisch gevoel. Er bestaat voor een klassementsrenner geen hoger doel dan dit. Maar eerst nog tot de finish in Rome geraken. Nadien zal ik beginnen nadenken over wat ik heb gepresteerd."

Ook zijn Team Sky werd betrokken: "Een heel groot stuk van wat ik gisteren heb kunnen verwezenlijken, kon gebeuren dankzij iedereen die bleef geloven in me en die vertrouwen had in ons ene plan. Vaak zie je ploegen uit elkaar vallen en renners hun eigen ding doen als de klassementsrenner een paar minuten verliest, maar bij ons voelde het alsof de ploegmaats iedere dag achter mij bleven staan. Fantastisch om hen nu terug te kunnen betalen na drie weken hard werk."

bron: Belga