Beroemd schilderij van Ivan de Verschrikkelijke zwaar beschadigd in Moskous museum

Een bezoeker van de Tretjakov-galerie in Moskou heeft een wereldberoemd doek van de kunstenaar Ilja Jefimovitsj Repin zwaar beschadigd. De man greep een van de metalen palen, die als afsperring dienden voor het doek met de naam “Ivan De Verschrikkelijke En Zijn Zoon Ivan Op 16 November 1581”. Vervolgens hakte hij in op het schilderij. Het veiligheidsglas werd aan diggelen geslagen en het doek werd op drie plaatsen gescheurd, aldus de museumdirectie. “Door een gelukkig toeval werd het belangrijkste – de voorstelling van het gezicht en de handen van de tsaar en de tsarevitsj – niet beschadigd, klinkt het. De man werd opgepakt. Volgens de politie had hij te diep in de wodkafles gekeken. Naar zijn motief hebben ze het raden. Hij riskeert tot drie jaar gevangenis. Het incident deed zich gisterenavond voor kort voor de sluiting van het museum.

Het olieverfschilderij uit 1885 is een van de belangrijkste kunstwerken van de Tretjakov-galerie. Het toont tsaar Ivan de Verschrikkelijke, nadat hij zijn zoon tsarevitsj Ivan Ivanovitsj in een aanval van woede heeft gedood. De ogen van de tsaar weerspiegelen angst en verschrikking.

Ilja Jefimovitsj Repin (1844-1930) is een van de belangrijkste portretschilders van het Russische realisme. Kunstmecenas Pavel Tretjakov (1832-1898) verwierf het doek in 1885. Het met zijn nalatenschap opgerichte museum herbergt een van de grootste collecties van Russische kunst.

De galerij deelde mee dat deskundigen het schilderij uit zijn frame hebben genomen en de glassplinters werden verwijderd. Het zal gerestaureerd worden. Het doek werd in 1913 al eens zwaar beschadigd. Toen had een man driemaal met een mes naar het doek uitgehaald. Sinds 1927 wordt het afgeschermd met een glazen paneel.

Bron: Belga