Poetin waarschuwt voor gevolgen van eenzijdige handelingen in internationale politiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische president Vladimir Poetin heeft op het Economisch Forum van Sint-Petersburg een pleidooi gehouden voor betere internationale afspraken tussen landen. In zijn boodschap waarschuwde hij ook voor landen die een compleet eigen koers varen. Voor een publiek van politici en ondernemers sprak de Russische president Vladimir Poetin over een dreigende vernietiging van de internationale regels. "Het schenden van de regels is de norm aan het worden", zo verklaarde hij. Daarnaast onderstreepte hij ook dat internationale verdragen en afspraken moeten worden nageleefd. "Als we willen dat onze handelingen voorspelbaar worden, moeten we ons aan gemeenschappelijke regels houden", zei Poetin.

De Russische president verwees daarbij onder meer naar het nucleair akkoord met Iran, dat onlangs door de Amerikaanse president Donald Trump werd opgezegd. "Eenzijdige handelingen leiden naar een doodlopende weg en zijn altijd contraproductief."

Poetin gaf daarnaast ook kritiek op belemmeringen en sancties die leiden tot beperkingen op de wereldwijde handel. "We hebben geen handelsoorlog en geen 'handelswapenstilstand' nodig, maar wel 'handelsvrede'". Rusland wordt momenteel getroffen door Europese en Amerikaanse sancties, als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In een reactie daarop heeft Moskou ook een invoerverbod ingesteld op verschillende Europese producten.

Het pleidooi van de Russische president is opmerkelijk, omdat Poetin zelf regelmatig onder vuur ligt voor controversiële eenzijdige handelingen en inbreuken tegen internationale regels. Donderdag werden nog nieuwe bewijzen naar voren gebracht voor een mogelijke betrokkenheid van het Russische leger bij het neerhalen van lijnvlucht MH17, in het oosten van Oekraïne in juli 2014. Moskou ontkent elke verantwoordelijkheid voor de crash die aan 298 mensen het leven heeft gekost.

Ook de Franse president Emmanuel Macron, die als eregast aanwezig is op het Economisch Forum, pleitte voor meer internationale samenwerking. Macron riep Poetin - die hij aansprak als "lieve Vladimir" - ook op om gezamenlijk werk te maken van een versterking van de VN-Veiligheidsraad. Beide landen beschikken over een vetorecht in die VN-instelling, die regelmatig wordt lamgelegd door conflicten tussen Rusland en de VS. "Om dat wantrouwen te bekampen hebben we soevereiniteit, samenwerking en een sterk multilateralisme nodig", aldus Macron.

bron: Belga