Palestijn overleden aan schotwonde opgelopen bij protesten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Palestijn, die enkele dagen geleden aan de grens tussen Israël en de Gazastrook door een Israëlische kogel werd getroffen, is aan zijn schotwonden overleden. Dat deelde het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza mee. Daarmee is het aantal Palestijnen dat sinds 30 maart is gedood bij de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël gestegen naar honderdeenentwintig. Bij de "Mars van de Terugkeer" eisten de Palestijnen het recht op terugkeer naar het huidige Israëlische staatsgebied. Dat wordt hen door Israël geweigerd. De Palestijnen hadden op 15 mei ook de vlucht en verdrijving van honderdduizenden landgenoten bij de oprichting van de staat Israël in 1948 herdacht.

De leider van Hamas in Gaza, Yehya al-Sinwar, benadrukte dat de protesten pas eindigen als de beoogde doelen zijn bereikt. Hij riep opnieuw tot massaal protest op voor 5 juni, de verjaardag van de verovering van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. De Palestijnen willen die gebieden voor een eigen staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De bloedigste protesten van de voorbije weken vonden op 14 mei plaats, toen in Jeruzalem de Amerikaanse ambassade werd geopend. Tienduizenden mensen kwamen naar de grens tussen de Gazastrook en Israël. Israëlische soldaten doodden bij de confrontaties 60 Palestijnen.

bron: Belga