Nu al meer dan 90 kinderen besmet met salmonellabacterie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens 90 kinderen en 30 scholen zijn betrokken bij de salmonellabesmetting in West-Vlaanderen. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De oorzaak van de besmetting is nog steeds onbekend. Eerder deze week raakte bekend dat 14 jonge kinderen in het ziekenhuis van Tielt werden opgenomen met een salmonellavergiftiging. Al gauw werd duidelijk dat de bron van de besmetting bij een West-Vlaams cateringbedrijf gezocht moest worden. Dit bedrijf levert maaltijden aan tientallen scholen in West-Vlaanderen. Gisterenavond besloot het FAVV om de traiteur uit Harelbeke tijdelijk te sluiten om verdere besmetting te voorkomen.

Nu blijkt dat de besmetting verder gaat dan de twee scholen in Pittem en Meulebeke. "Het gaat om minstens 30 kleuterscholen en lagere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en de aangrenzende regio's", bevestigt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden." Een zestigtal kinderen ging naar het ziekenhuis met de symptomen van een salmonellabesmetting, anderen gingen langs bij de huisarts. Dertig bezorgde ouders namen contact op met het FAVV voor meer uitleg.

Men sluit niet uit dat er ook verdere besmettingen mogelijk zijn. "We verwachten dat het cijfer nog in de loop van de dag kan stijgen", aldus Moonens. De traiteur levert ook maaltijden aan OCMW's en andere instellingen.

bron: Belga