Indrukwekkende Froome zet met heuse coup Giro op zijn kop

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Ronde van Italië daverde stevig op zijn grondvesten door een coup van Chris Froome. De omstreden Brit van Team Sky deed in de negentiende etappe roze trui Simon Yates helemaal kraken en reed alle andere klassementsrenners op drie minuten en meer tijdens een solo van tachtig kilometer. Het leverde hem ritwinst op en de leiderstrui. Dumoulin is nu tweede in de stand op 40 seconden. De voorlaatste bergetappe van de Ronde van Italië tussen Venaria Reale en Bardonecchia was 184 kilometer lang en bevatte vier beklimmingen, en al op de eerste daarvan barstte de wedstrijd helemaal open. Door de vele aanvalspogingen kwamen veel renners in de problemen. Het zorgde voor opgaves van onder meer Fabio Aru, Vasil Kiryienka en de Belg Louis Vervaeke, een ploegmaat van Tom Dumoulin.

Geen enkele vroege vluchter kreeg de vrijheid, en dus diende een groot peloton zich na de razende beginfase aan de voet van de Colle delle Finestre aan, met zijn top op 2178 meter de hoogste col van deze Giro en door zijn onverharde stroken in het tweede gedeelte één van de meest gevreesde beklimmingen in Europa. Al in het geasfalteerde deel kraakte Simon Yates helemaal onder het hoge tempo van Salvatore Puccio, een ploegmaat van Froome.

Bij het begin van de onverharde stroken zette Froome zijn ploegmaat Kenny Elissonde op kop. Dankzij de versnelling van de Fransman kwam Domenico Pozzovivo, de derde in het klassement, in de problemen. Met nog meer dan tachtig kilometer te gaan, was het de beurt aan Froome zelf, die iedereen uit het wiel gooide. Op de top had hij al een voorsprong van 42 seconden op eerste achtervolgers Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Richard Carapaz en Miguel Angel Lopez Moreno. Yates kwam op de top door met zestien minuten achterstand en is niet meer van tel in het klassement.

De achtervolgers zagen hun achterstand in de afdaling van de Finestre en de beklimming naar Sestrière oplopen tot 2:40. En dat ondanks de hulp van Sebastien Reichenbach, een ploegmaat van Pinot die was komen aansluiten. In de strook na Sestrière kon Froome zelfs nog twintig seconden verder wegrijden, en zo ging hij op en over Dumoulin in de virtuele stand. De Nederlander startte in het klassement met een voorsprong van 2:54 op Froome, die de dag was begonnen als vierde in de stand. Onderweg pikte Froome ook nog een extra bonificatieseconde op Dumoulin mee, en voldoende punten om aan de leiding te komen in het bergklassement.

Zeven kilometer voor de finish begon Froome met een voorsprong van 3:21 aan de slotklim van eerste categorie, de Jafferau. Bij de achtervolgers gingen Pinot en Lopez Moreno daar een paar keer prikken, maar Dumoulin moeide zich niet in die strijd en reed de hele klim op eigen tempo omhoog. Carapaz sprintte op de streep naar de tweede plaats voor Pinot en Lopez Moreno, Dumoulin kwam 3:23 na Froome als vierde over de streep.

In de stand leidt Froome daardoor nu met 40 seconden voorsprong op Dumoulin. Pinot is derde op 4:17. Er rest de klassementsrenners nog één bergetappe om strijd te voeren voor de eindwinst. Morgen moeten in de tweede helft van de 20e etappe drie beklimmingen van eerste categorie overwonnen worden, met aan het eind aankomst boven in Cervinia. Zondag eindigt de Giro met een vlakke etappe in Rome.

bron: Belga