In Rusland veroordeelde Oekraïense filmmaker in hongerstaking

In Rusland veroordeelde Oekraïense filmmaker in hongerstaking

De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov is reeds twaalf dagen in hongerstaking. De man werd enkele jaren geleden veroordeeld in Rusland en zit een straf van 20 jaar uit in een gevangenis in Siberië. Met zijn actie in de aanloop naar het WK Voetbal in Rusland eist Sentsov de vrijlating van 64 Oekraïners die omwille van politieke motieven vastgehouden worden in Rusland en de Krim, zo meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Sentsov kreeg 20 jaar cel wegens terrorisme. Maar het proces werd internationaal fel gehekeld. De filmmaker afkomstig van de door Rusland geannexeerde Krim zou in de lente van 2014 bomaanslagen gepleegd hebben. Maar HRW spreekt van “een valse aanklacht voor terrorisme” en een “politiek schijnproces” op de website van de ngo. Amnesty International hekelde in het verleden een “oneerlijk proces” in een militaire rechtbank.

Sentsov vatte op 14 mei zijn hongerstaking aan. Aan zijn advocaten verklaarde hij dat indien hij sterft tijdens het Wereldkampioenschap, dit de slechte situatie van de vastgehouden Oekraïners onder de aandacht zal brengen, stelt HRW. De organisatie vraagt zijn vrijlating voor het WK.

Ook de European Film Academy brengt de situatie van Sentsov onder de aandacht. De filmorganisatie eist zijn onmiddellijke vrijlating en lanceert een oproep aan iedereen om zijn minister van Buitenlandse Zaken, (Europees) parlementslid en lokale Russische ambassade aan te schrijven over de situatie van Sentsov. De actie krijgt de steun van regisseurs als Aki Kaurismäki uit Finland en de Britten Mike Leigh en Ken Loach, en van Wim Wenders, de Duitse regisseur en voorzitter van EFA.

bron: Belga