Hoge opkomst voor abortusreferendum in Ierland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het referendum over de afschaffing van het strikte verbod op abortus in de Ierse grondwet tekent zich een grote opkomst af. Dat meldde de publieke omroep RTÉ. De regering van premier Leo Varadkar riep de ongeveer 3,2 miljoen kiesgerechtigden op om te stemmen voor de schrapping van het achtste amendement, dat de weg zou vrijmaken voor een meer liberale abortuswetgeving. "Het is een groot ja voor mij", schreef hij nadat hij gestemd had op Twitter.

In katholiek Ierland is een van de strengste abortuswetten in de Europese Unie van kracht. Wie de wet overtreedt, riskeert (maximaal) 14 jaar gevangenisstraf. Zelfs na een verkrachting is vruchtafdrijving verboden in Ierland.

Een grondwetswijziging uit 1983 biedt ongeboren kinderen net zoveel bescherming in hun recht op leven als hun moeders. Dit maakt volgens critici abortus vrijwel onmogelijk in het land.

Het referendum zou het parlement de mogelijkheid moeten bieden om tot de twaalfde week van de zwangerschap abortussen te legaliseren.

In opiniepeilingen waren de voorstanders van een wetgevende versoepeling in de meerderheid. Tienduizenden Ieren die in het buitenland wonen, zijn naar verluidt naar hun vaderland gereisd voor het referendum.

De VN-Mensenrechtencommissie had in 2016 kritiek geuit op het abortusverbod als een schending van de internationale mensenrechtenakkoorden en riep de Ierse regering op de wetgeving te herzien.

Het tellen van de stemmen vindt pas zaterdag plaats. Prognoses over de uitslag van de stemming worden echter in de loop van de nacht verwacht.

bron: Belga