Froome rijdt virtueel in roze na doldwaze coup

Froome rijdt virtueel in roze na doldwaze coup

Chris Froome zet in de negentiende etappe de Ronde van Italië op zijn kop. De Brit ging tachtig kilometer voor de finish in de aanval en flirt intussen met de virtuele roze trui. Eerst deden de Sky-ploegmaats van Froome roze trui Simon Yates en Domenico Pozzovivo kraken op de Colle delle Finestre. Nadien nam de omstreden Brit de koers zelf in handen. Hij viel aan op de onverharde stroken van de Finestre en kwam met meer dan veertig seconden voorsprong over de top.

De eerste achtervolgers waren Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, diens ploegmaat Sebastien Reichenbach, Miguel Angel Lopez Moreno en Richard Carapaz. Zij zagen hun achterstand in de afdaling van de Finestre en de beklimming naar Sestrière oplopen tot 2:40. In de strook daarna kon Froome nog twintig seconden verder wegrijden, en zo ging hij op en over Dumoulin in de virtuele stand. De voorsprong schommelt sindsdien tussen de 2:50 en 3:00. De achterstand van Froome op Dumoulin in het klassement is 2:54.

Voor de finish van de slotklim van de negentiende etappe wacht nog een klim van eerste categorie naar Bardonecchia. Froome stond voor de start van de rit pas vierde op 3:22 van Yates. Die verloor intussen meer dan twintig minuten en valt dus ver terug in het klassement.

bron: Belga