Crash MH17 - Nederlandse minister Blok vraagt geduld van nabestaanden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nederland en Australië eisen van Rusland dat het volledig meewerkt aan het MH17-onderzoek en "recht doet aan het enorme leed en de schade" die het neerhalen van het toestel teweeg heeft gebracht. Maar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, verwacht dat het lang zal duren voor het zover is. Hij vroeg de nabestaanden vrijdag om geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten "voor de feiten boven tafel zijn". De regering heeft vrijdag besloten Rusland aansprakelijk te stellen voor de MH17-ramp. Dat heeft het de Russische regering via diplomatieke kanalen laten weten, zei Blok in een toelichting. Ook heeft hij gebeld met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Die reageerde afhoudend en blijft iedere betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van het passagierstoestel ontkennen.

Nederland en Australië hebben de andere landen die bij de ramp onderdanen hebben verloren, "recent" uitgenodigd zich bij hen aan te sluiten, zei Blok. Nederland zal dinsdag ook in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan de orde stellen dat het Rusland aansprakelijk heeft gesteld. "Nederland zal Rusland zeker recht in de ogen kijken als dit onderwerp in de Veiligheidsraad besproken wordt", kondigde de minister aan.

Blok wil niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen. De bal ligt volgens hem nu bij Rusland, dat nu de kans moet krijgen om te reageren. Ook de diplomatieke betrekkingen blijven vooralsnog in stand. Het is volgens Blok belangrijk om de lijnen open te houden.

De minister benadrukt dat het besluit Rusland aansprakelijk te stellen "niet lichtvaardig is genomen". Er is grondig onderzoek aan vooraf gegaan.

bron: Belga