Brussels atelier van Jan De Cock verkocht, kunstenaar verhuist naar Oostende

Brussels atelier van Jan De Cock verkocht

Kunstenaar Jan De Cock heeft zijn atelier in Anderlecht verkocht. Dat bevestigt hij zelf. Het atelier stond al twee jaar te koop, maar nu neemt een softwarebedrijf er zijn intrek in. De Cock kondigt meteen ook zijn vertrek uit Brussel aan. Hij gaat zich vestigen in Oostende en zich toeleggen op ambachtelijke houten scheepsbouw en traditionele kunst. De Cock kocht midden jaren 90 de voormalige papierschepperij Papeterie de la Meuse in de August Gevaertstraat, vlakbij het station Brussel-Zuid. Vanaf 2013 liet hij er leerlingen van de kunsthumaniora Sint-Lukas lessen volgen.

Maar toen twee jaar geleden de subsidies op de helling kwamen te staan, zette de kunstenaar het hele complex waarin het atelier is gevestigd te koop. Naar eigen zeggen leverde het De Cock meer op dan de gevraagde 3,4 miljoen euro.

Plannen om een eliteschool op te richten, laat De Cock nu varen. “De raad van bestuur van Sint-Lukas trok er enkele maanden geleden de stekker uit. Men wil geen nieuw onderwijsmodel”, zegt hij. “Ik heb er alles voor over gehad om dé kunstschool van België te maken. Ik vind het spijtig dat het niet gelukt is. Ik heb er immers tien jaar energie in gestoken.” De Cock noemt Brussel een stad in transitie, die “geen centen meer heeft voor iemand met talent en visie”.

De kunstenaar gooit het daarom over een andere boeg. Hij trekt naar kuststeden Oostende en Zeebrugge en start daar projecten rond traditionele scheepsbouw. “Ik wil terug panorama en oneindigheid”, zegt hij daarover. Bedoeling is traditionele houten sloepen en vissersboten te maken. “Ik heb er al ervaring mee. Vroeger heb ik al met schepen gewerkt in San Sebastian.” De Cock is onder meer van plan om een showroom te openen aan de Vismijn in Oostende.

Maar ook in Italië heeft de kunstenaar plannen. “Ik heb in Piemonte een prachtige oude fabriek van Olivetti-typmachines overgenomen. Daar ga ik nieuwe werkhuizen oprichten, vlakbij de Mont Blanc en Turijn”, legt hij uit.

De Cock zal de plannen verder toelichten op een persconferentie naar aanleiding van zijn nieuwe tentoonstelling ‘From Brussels with love’, komende dinsdag. Daar zullen ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel bij aanwezig zijn, aldus De Cock.

bron: Belga