Verschillende mediahuizen laureaat bij Belfius Persprijzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende kranten, het Brusselse mediahuis Bruzz en de VRT zijn donderdagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de 55e Belfius Persprijzen. Voor de 55e editie van de wedstrijd waren er 282 kandidaten en 41 genomineerden in de drie landstalen en verschillende categorieën.

De jury beloonde aan Nederlandstalige zijde in de categorie Schrijvende Pers 'Het grote psychiatrieraport' van Sara Vandekerckhove en Femke Van Garderen van De Morgen. De twee journalisten onderzochten meer dan honderd psychiatrische instellingen voor hun rapport.

De prijs voor Financiële en Economische Pers ging naar Lars Bové, Tobe Steel en Stijn Debrouwere van De Tijd. Met 'Airbnb Unlocked' gingen ze op zoek naar de cijfers van het verhuurplatform. Jaarlijks wordt voor meer dan 77 miljoen euro aan panden verhuurd in de belangrijkste Belgische steden, zo bleek.

Bij Digitale Pers won standaard.be het pleit met 'Exit België. Hoe België elk jaar duizenden mensen het land uitzet' van Yves Delepeleire, Wouter Van Driessche, Lieven Bulckens, Tom Sonck, Lies Lecomte, Andy Stevens, Lennert Broekaert, Tina Boeykens en Julie Wijckmans. Zij werkten een digitale tool uit waarbij de lezer het traject van een gedwongen terugkeer zelf kan ervaren.

De prijs voor Televisiepers ging naar Wim Van den Eynde van de VRT voor de Pano-reportage 'Burgemeester én bouwmeester?' over de band tussen lokale politici en bouwpromotoren aan de Belgische kust. Ook bij Radiopers ging de prijs naar de Reyerslaan. De jury koos voor Ward Bogaert en zijn podcast 'Karl, zoon van zijn vader' voor Radio 1. De podcast gaat over Karl Eriksson. Hij is de zoon van Bert Eriksson, die de extreemrechtse Vlaamse Militanten Orde (VMO) leidde.

De prijs voor Fotopers ging naar Fred Debrock met zijn foto's over het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump voor De Standaard. Bruzz won de deabtten bij Lokale Pers met het werk van journalisten Mathias Declercq, Saïd Al-Haddad, Maarten Verdoodt en Maarten Coosemans over UberEats.

bron: Belga