"Uitgehongerde vrouwen verkracht door soldaten en milities in Nigeria"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden vrouwen en meisjes die het barbaarse bewind van de gewapende groep Boko Haram hebben overleefd, zijn nadien verder misbruikt door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten die beweren hen te hebben gered. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het rapport "They betrayed us", dat donderdag gepubliceerd is. Het rapport stelt dat het Nigeriaanse leger en de Civilian Joint Task Force (CJTF), een burgermilitie die nauw met hen samenwerkt, vrouwen van hun mannen scheiden en vervolgens opsluiten in afgelegen vluchtelingenkampen waar ze worden verkracht, soms in ruil voor eten. Amnesty International heeft ook bewijzen verzameld waaruit blijkt dat duizenden mensen sinds 2015 een hongerdood stierven in die kampen in Borno, een staat in het noordoosten van Nigeria.

Vrouwen getuigden aan Amnesty dat de seksuele uitbuiting een georganiseerd systeem is, waarbij soldaten openlijk in het kamp komen voor seks en CJTF-leden de "mooiste" vrouwen en meisjes uitkiezen om naar de soldaten te brengen die zich buiten de kampen bevinden. De slachtoffers meldden dat ze te bang waren om de vraag naar seks te weigeren.

"Seks in deze zeer dwingende omstandigheden is altijd verkrachting, zelfs als er geen fysiek geweld wordt gebruik", zegt Osai Ojigho, directeur van Amnesty International Nigeria. "De Nigeriaanse soldaten en CJTF-leden komen er straffeloos mee weg. Ze gedragen zich alsof ze geen sancties riskeren, maar de daders en hun superieuren die dit zonder enige tegenwind hebben toegestaan, hebben het internationaal recht overtreden en moeten ter verantwoording worden geroepen."

bron: Belga