Stormweer - Hevige wateroverlast in Aalter en andere plaatsen in Oost-Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Oost-Vlaamse Aalter zorgt het onweer donderdagavond voor hevige wateroverlast.Het treinstation staat onder water en de politie vraagt het centrum te vermijden. Ook in de omgeving van Zingem, Zwalm, Ursel en Eeklo is er wateroverlast, melden de hulpdiensten. In Aalter hebben alle toegangswegen tot het centrum te maken met wateroverlast, meldt de federale politie. Het onweer trekt momenteel verder, maar de hulpdiensten vragen om het centrum van Aalter te vermijden.

"Nu regent het niet veel meer, maar het is verschrikkelijk geweest", zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. "De voorbije 20 jaar hebben we dit niet meegemaakt. De regen was heel plaatselijk, alles kwam op het centrum van Aalter terecht. In het station stroomt het water over de trappen naar beneden. We zitten samen met de politie en brandweer om alle oproepen af te handelen en bekijken of we geen bijkomende schade krijgen van beken die beginnen doorstromen."

De toestand is inmiddels grotendeels onder controle en het gemeentelijk rampenplan werd niet afgekondigd. "Het was pompen of verzuipen. Hoeveel woningen wateroverlast hebben, kunnen we nog niet zeggen. Het is afdammen waar nodig om te beletten dat lager gelegen gebieden schade krijgen", zegt Hoste.

Volgens de online weercommunity NoodweerBenelux viel er in Aalter 82 liter per vierkante meter neerslag op anderhalf uur tijd, terwijl er gemiddeld maandelijks 70 liter per vierkante meter valt. Een actieve onweercel bleef boven het centrum hangen, waardoor de waterhoeveelheden extreem groot waren.

De NMBS vraagt het station van Aalter via de hoofdingang te betreden en rekening te houden met vertragingen tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge.

bron: Belga